Tags

, , , , , , , , ,

fysiki-drastiriotita-kata-tou-agxous

Από μικρό παιδί θυμάμαι πως πάντα στο ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς, έγραφα σε ένα χαρτί, αριθμημένους, όλους τους στόχους που έβαζα για την εκάστοτε χρονιά και το κολλούσα στην ντουλάπα μου, έτσι ώστε κάθε φορά που την άνοιγα, να τους βλέπω και να προσπαθώ γι αυτούς.

Στόχοι, όπως να διαβάζω τα μαθήματα μου, να γυμνάζομαι, αλλά και στόχοι όπως να μην αγχώνομαι, να είμαι ήρεμη… Κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι στόχοι και στην ενήλικη πλέον ζωή.

Σήμερα δεν κολλάω πια χαρτί με στόχους στην ντουλάπα μου (αν και δεν είναι καθόλου κακή ιδέα!). Οι στόχοι που βάζουμε πλεόν, βρίσκονται σε ένα χαρτί κολλημένο στο μυαλό μας και προσπαθούμε να πράττουμε και να επιλέγουμε έτσι ώστε να χτίζουμε και να πραγματοποιούμε τους στόχους μας.

Μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα πως δεν αρκούν μόνο αυτά που πρέπει να κάνουμε για να έρθουμε πιο κοντά στους στόχους μας. Είναι εξίσου σημαντικά και αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε, τα πράγματα, καταστάσεις, ανθρώπους που πρέπει να αποφύγουμε, να βγάλουμε απ΄την ζωή μας ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Οι Αχάριστοι : Είτε αυτοί είναι φίλοι, συγγενείς, είτε συνεργάτες, εργοδότες, αυτή η κατήγορία ανθρώπων δεν πρόκειται ποτέ να σας εκτιμήσει, δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την δουλειά σας, τον κόπο σας, εσάς τους ίδιους. Όσο και να προσπαθήσετε, όσα και αν επιτύχετε δεν θα πάρετε ποτε τα εύσημα γι΄αυτό, δε θα ακούσετε πότε ένα μπράβο, ένα ευχαριστώ, πάντα θα ζητανε κάτι έξτρα. Μην αποζητάτε την επιβράβευση τους, κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε για εσάς και μόνο…

Τα συναισθηματικά Βαμπιρ: Η ζωή από μόνη της έχει δυσκολίες και απαιτεί αγώνες. Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλετε από αυτήν όσουν την κάνουν δυσκολότερη; Αυτοι οι άνθρωποι είναι μίζεροι και τρέφονται από την δική σας χαρά. Δεν έχουν ποτέ κάτι καλό να πουν, έχουν πάντα μια αρνητική στάση και ένα μαγικό τρόπο να σας “ξεζουμίζουν” συναισθηματικά. Ρουφούν την ενέργεια σας και σας μεταφέρουν όλοι την μιζέρια τους. Μείνετε μακριά τους…

Οι φανατισμένοι: Ο φανατισμός έχει πολλά πρόσωπα. Μπορεί να αφορά πολιτικές πεποιθήσεις, θρησκευτικά πιστεύω, οπαδούς ομάδας… Όπου υπάρχει φανατισμός υπάρχει και λανθασμένη κρίση. Η ιστορία το έχει αποδείξει περίτρανα. Μην εμπλέκεστε σε συζητήσεις με ανθρωπους που φανατίζονται. Δε μπορούν να δεχτούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς. Κρατήστε τους τύπους με τέτοιους ανθρώπους. Τα κολλημένα μυαλά συνήθως είναι επικίνδυνα.

Αυτοί που τάζουν: Είναι η κατηγορία ανθρώπων που μας απογοητεύουν κατ΄εξακολουθηση. Είναι αυτοί που πάντα ζητάνε μια δεύτερη, τρίτη, τέταρτη… ευκαιρία. Αυτοί που πάντα ορκίζονται πως έχουν αλλάξει, πως δε θα μας ξαναπογοητεύσουν. Μας τάζουν… και ζητάνε χρόνο για να υλοποιησουν αυτά που τάζουν… αλλά ποτέ δεν πράττουν. Αν συναναστρέφεστε με τέτοιο άνθρωπο ή βγάλτε τον απ΄την ζωή σας ή πάψτε να πιστεύετε στην αλλαγή του, μη βασίζεστε σε αυτόν και στα λεγόμενα τα. Μόνο έτσι δε θα σας απογοητεύσει ποτέ πια.

Οι ασεβείς : Αν νιώθετε πολλές φορές οτι δεν λαμβάνετε τον σεβασμό που σας αξίζει, αν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε πως η φωνή σας δεν εισακούεται και χλευάζεται τότε… Διώξτε από την ζωή σας ανθρώπους που δε σεβονται τις απόψεις σας, τις επιλογές σας, εσάς τους ίδιους. Μην ανεχθείτε συμπεριφορές που σας προσβάλλουν, πράξεις και λόγια που σας υποτιμούν. Οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας πρέπει να είναι άνθρωποι που μας αγαπάνε, μας εκτιμούν, μας θαυμάζουν και μας το δείχνουν έμπρακτα!

Εκεί που χαμογελάτε : Αν το πρωί ξεκινώντας για την δουλειά σας δεν είστε  χαμογελαστοί κ ευδιάθετοι, αν νιώθετε πως δεν είστε ευχαριστημένοι με την ζωή σας, αν οι άνθρωποι που έχετε δίπλα σας δε σας βγάζουν το καλύτερο εαυτό σας… να ξέρετε πως κάτι έχετε επιλέξει λαθος. Οι σωστές επιλογές για τον εαυτό μας και την ζωή μας είναι οι επιλογές που μας κάνουν να χαμογελάμε, αυτές που να κάνουν να νιώθουμε γεμάτοι και ολοκληρωμένοι. Αν έχετε σταματήσει να χαμογελάτε…. αλλάξτε επιλογές!

Τέλος… Αποφύγετε ότι δεν είναι αμοιβαία μεγάλο. Μη συμβιβαστείτε σε συναίσθημα με σταγονόμετρο. Μη επιτρέψετε κανεναν να σας αναγκάσει να κάνετε εκπτώσεις στις εκδηλώσεις σας, σε αυτά που νιώθετε, στις στιγμές σας. Ο,τι δεν είναι αμοιβαίο πάντα δημιουργεί μονομερείς προσδοκίες. Ο,τι δεν είναι είναι αμοιβαία μεγαλο σήμερα, ίσως… αύριο καταφέρει να γίνει. Αλλά ο,τι δεν έχει τον ίδιο παρονομαστή σήμερα, δε θα τον έχει ποτέ!!

Advertisements