Tags

, , , , , , , , , , ,

αρχείο λήψης

Ένας ερωτευμένος χωρίς αδιακρισία δεν είναι καθόλου ερωτευμένος.

Thomas Hardy,  Άγγλος συγγραφέας & ποιητής


Ελάτε παραδεχτείτε το. Όλοι μας, ανεξαιρέτως, όσο λογικοί, μετρημένοι, με τρόπους και να είμαστε, έχουμε καταφέρει να ξεφτιλιστούμε, βρισκόμενοι κάτω από την επήρεια μεγάλου έρωτος. Και αυτή η ξεφτίλα δεν είναι απαραιτήτως ξεφτίλα που έγινε αντιληπτή από τους γύρω μας – του άμεσα ενδιαφερόμενου κυρίως. Είναι όλα αυτά που κάνουμε στα κρυφά, κατασκοπεύοντας τον αγαπημένο μας. Μιλάω για την ξεφτίλα – ξεκατίνιασμα, στο οποίο καταφεύγουμε τυφλωμένοι από έρωτα, πάθος, ζήλια, αμφιβολίες… και βασικά ανασφάλειες που είτε τις έχουμε από μόνοι μας, είτε μας έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της σχέσης.

Ξεκατίνιασμα 1: Οι αθώοι
Όλοι, μα όλοι έχουμε μπει και υποκύψει στον πειρασμό να ψάξουμε το κινητό τηλέφωνο, τον λογαριασμό στο facebook του αγαπημένου-ης μας. Έτσι, δίχως λόγο και αφορμή, η περιέργεια μας (που σκοτώνει πάντα την γάτα), μας οδηγεί να την κάνουμε την κατινιά μας. Ίσως ποτέ να μην το παραδεχτείτε και να μην το αποκαλύψετε σ΄αυτόν, θα θυμάστε όμως πάντα το καρδιοχτύπι την στιγμή που το κάνατε. Θα θυμόμαστε πάντα την αίσθηση του αίματος ν΄ανεβαίνει στο κεφάλι μας, όταν ανακαλύψαμε κάτι – γιατί δυστυχώς ΠΑΝΤΑ κάτι ανακαλύπτουμε, μικρό ή μεγάλο. Και θα ρθω εγώ να σας ρωτήσω. Τι καταλάβατε που βάλατε τον εαυτό σας σε αυτή την διαδικασία; Έχουν καμιά σημασία τα παλιά μηνύματα που υπάρχουν εκεί μέσα από και προς τους πρώην; Έχει σημασία το πριν από εσάς, εφόσον το τώρα μαζί είναι μια χαρά; Και άντε και τα είδατε τα μηνύματα και τις φωτογραφίες. Τι κερδίσατε; Το μόνο που έχετε καταφέρει είναι να σας στοιχειώσουν, γιατί προφανώς για τον αγαπημένο μας δε σημαίνουν τίποτα πια.

Ξεκατίνιασμα 2: Οι ένοχοι
Και αφού κάνουμε την αμαρτία και ψάχνουμε, έντρομοι με γουρλωμένα τα μάτια, ανακαλύπτουμε πως ο καλός μας, την κάνει την κουτσουκέλα του. Ελαφριά ή μη, την κάνει. Χαλαρό φλερτ στο facebook, πονηρές συνομιλίες, ραντεβού (!!) Εντάξει. Χίλια δίκια έχετε. Νιώθετε προδομένοι, χάνετε την γη κάτω από τα πόδια σας. Και απλώς θέλετε να σπάσετε ο,τι βρείτε μπροστά σας. Να πάρετε τηλ αυτήν (την π***να) και να την βρίσετε. Να του ανοίξετε το κεφάλι του (μ***κα) που σας το έκανε εσάς αυτό. Ο τρόπος όμως με τον οποίο το ανακαλύψατε όλο αυτό, δυστυχώς, σας κλέβει μερίδιο από το δίκιο σας. “Πότε σου δε με εμπιστεύτηκες, εσύ με έσπρωξες άλλου” (ναι ξέρω, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηλιθιότητα από αυτό, αλλά θα σας το πουν) “Δε μ΄άφηνες ν΄αναπνεύσω με τις εμμονές σου”. Και επειδή θα βγείτε και φταίχτες στο τέλος και θα σας κολλήσει και η ρετσινιά της κατίνας, να σας πω, πως ποτέ, μα ποτέ, καμιά τέτοιου είδους παρανομία δεν έμεινε κρυφή. Πάντα αυτού του είδους τα παραστρατήματα δεν μένουν μυστικά για πολύ καιρό. Γιατί πολύ απλά κανένας μας, δεν έχει μάστερ στην ψευτιά. Εκτός, αν είστε οι άτυχοι που πέσατε σε επαγγελματία του είδους. Αν έχετε υποψίες πως κάτι δεν πάει καλά, αν το ένστικτό σας, σας λέει πως “κάτι βρωμάει”, πολιτισμένα και με το κεφάλι ψηλά, μιλήστε με τον άνθρωπο σας ευθέως, χωρίς ζήλιες, αλλά με τρόπο που δε θα τον αναγκάσετε να παραδεχτεί τα μικρά ή μεγάλη που παρανόμως διαπράττει…

Ξεκατίνιασμα 3: Ξεκατίνιασμα του τρελού
Υπάρχουν όμως και όλοι αυτοί εκεί έξω που έχουν τα θέματα τους. Λίγο το μάτι γυαλίζει, λίγο το μαλλί του τρελού, χωρίς λόγο και αφορμή δεν ψάχνουν απλά το κινητό. Δεν κάνουν απλά την “υγιή κατασκοπεία”. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι το έχουν δεδομένο ότι τους κερατώνετε και αν δεν το έχετε κάνει ακόμη, θα συμβεί ΣΙΓΟΥΡΑ στο μέλλον. Δε μένουν απλά στο να κοιτάξουν το κινητό σας. Είναι σίγουρο πως θα πάρουν τηλέφωνο την ταλαίπωρη πρώην, και θα της ζητήσουν το λόγο γιατί τολμά να είναι ακόμη σ΄αυτήν την χώρα και δεν έχει μετακομίσει σε ακτίνα τουλάχιστον 1000χμ! Θα σας ανακρίνουν (καθόλου διακριτικά) για το που ήσασταν, με ποιον, γιατί δε σηκώνατε το τηλέφωνο σας, ενώ είχατε meeting στη δουλειά σας, γιατί δεν τους αγαπάτε και κοιτάτε άλλους (προϊόν φαντασίας). Σε περίπτωση που βρείτε τον εαυτό σας να συνυπάρχει με ένα τέτοιο άνθρωπο, το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε, όσο είστε ακόμη αρτιμελής. Αν πάλι σας διακατέχει ένα είδους μαζοχισμού και εξακολουθείτε να θέλετε να είστε μαζί του, πληρώστε του μερικές συνεδρίες ψυχανάλυσης, μήπως και καταφέρει κάτι η επιστήμη και την βγάλετε καθαρή. Στην περίπτωση που εσείς είστε ο τρελός της σχέσης, το βασικό για αρχή είναι να καταλάβετε την σοβαρότητα της κατάστασης σας, στη συνέχεια πάρτε το απόφαση και ξεκινήστε ψυχανάλυση.

Ξεκατίνιασμα:
Η εξαχρείωση κυρίως γυναικών αλλά συχνά και ανδρών, όταν φιλονικούν με χυδαιότητα και κατεβάζουν ακόμα χαμηλότερα το επίπεδο της αντιπαράθεσής τους.

Δυστυχώς αυτή η εξαχρείωση σε τίποτα δε μας εξυπηρετεί. Δεν είναι μόνο το χυδαίο του πράγματος, ούτε ότι πέφτουμε σε ένα επίπεδο που δείχνει κακό εαυτό και έλλειψη παιδείας – που δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτό. Ο έρωτας πολλές φορές μας ωθεί στο να αντιδρούμε με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί. Όταν ερωτευόμαστε, χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε γινόμαστε ενίοτε κτητικοί, ίσως και ζηλιάρηδες. Μη μπορώντας να ελέγξουμε τα συναισθήματα του ανθρώπου μας, όντας ανίκανοι να καταλάβουμε πόσο μεγάλα ή όχι νιώθει για εμάς, γεμίζουμε αμφιβολίες.

Η λεπτή γραμμή που χωρίζει τις φυσιολογικές ή υπερβολικές – οριακές αντιδράσεις ενός ερωτευμένου, έχει να κάνει με το πόσο ισορροπημένοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ένας άνθρωπος που τα έχει βρει με τον εαυτό του και νιώθει σίγουρος για όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει, δε θα πέσει ποτέ στην παγίδα να ζει με αμφιβολίες για το αν είσαι αρεστός και ικανός να αγαπηθεί. Δεν θα βλέπει παντού εχθρούς, παρανομίες και αντίζηλους. Δεν θα έχει ανάγκη ούτε να κατασκοπεύσει, ούτε να ψάχνει σαν τον κλέφτη τα προσωπικά αντικείμενα του αγαπημένου.

Η υγιής ζήλια είναι αποδεκτή, είναι ίσως ένα μικρό δείγμα ενδιαφέροντος, γιατί δείχνει ότι δεν έχουμε τον άνθρωπο μας δεδομένο. Δημιουργεί μια επαγρύπνηση που κρατάει ζωντανή και “ερωτευμένη” την σχέση. Οι μικρές και γλυκές αμφιβολίες μας κάνουν να προσπαθούμε λίγο περισσότερο για την σχέση μας. Γιατί πολύ πιθανόν, την στιγμή που βρεθούμε εντελώς σίγουροι, θα είναι η στιγμή που σχέση έχει βουλιάξει.

“Ο έρωτας φοβάται την αμφιβολία, και όμως μεγαλώνει από την αμφιβολία και πεθαίνει συνήθως μέσα στη βεβαιότητα.”

Oscar Wilde

 

Advertisements